wat is airconditioning ?

 

Airconditioning betekent letterlijk vertaald: 'luchtbehandeling'. Een airconditioner is een toestel dat een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doet ontstaan.

Met airconditioning kan je de lucht koelen ,verwarmen (uitvoeringen met warmtepomp) , ontvochtigen. En ventileren. Airco zorgt het hele jaar door voor comfortabel en een aangenaam gevoel. Een airco is dus in staat om:

  • de temperatuur te controleren
  • de luchtvochtigheid te controleren
  • voor luchtcirculatie te zorgen


Welke hoofdgroepen airconditioners zijn er:

 

  • Mobiele airconditioners (alleen koelen of koelen en verwarmen)
  • Vast ingebouwde toestellen (alleen koelen of koelen en verwarmen) Deze bestaan uit een binnen en buitentoestel dat elektrotechnisch en koeltechnisch aan elkaar moet worden aangesloten. (worden ook wel splitsystemen genoemd)

Iedere hoofdgroep heeft zijn eigen voor of nadelen. Dit zal bij het hoofdstuk “welk model moet ik kiezen” worden uitgelegd. 

Airconditioners in warmtepomp-versie (koelen en verwarmen)
Een omkeerbare of 'reversible' airconditioning kan niet alleen koelen maar ook verwarmen. Met het warmtepomp- of zogenaamd "heatpump"-systeem is een ruimte energiezuinig te verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar de te verwarmen ruimte. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is. Je kan een warmtepomp het best omschrijven als een omgekeerde airconditioning. 

Zijn Airconditioners met warmtepompen duurder? Doordat de productiekosten van airconditioners de laatste jaren drastisch naar beneden zijn gegaan en de efficiëntie van de aircoproducenten sterk is verhoogd is een airco met warmtepomp nauwelijks nog duurder dan een vergelijkbaar apparaat wat alleen maar kan koelen. DE ROIJ ALLROUND SERVICE levert bij de vast in te bouwen apparaten alleen nog toestellen met ingebouwde warmtepomp.

© 2011 - 2024 DEROIJ ALLROUND SERVICE | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel