wat is koelmiddel ?

Tegenwoordig heel wat milieuvriendelijker.

Het koel- of koudemiddel in een airconditioning regelt het transport van de warmte.het koelmiddel is een essentieel en onmisbaar element van airconditioning. De laatste jaren zijn de koelmiddelen heel wat milieuvriendelijker en efficiënter geworden. Een klein overzicht. 

Discussie. 
Enkele jaren geleden was er een grote discussie aan de gang rond de rol die de koelmiddelen speelden bij de afbraak van de ozonlaag. De eerste koelmiddelen die veel gebruikt werden, waren CFK’s (R11, R12 en R115). Deze CFK’s zijn zeer schadelijk voor de ozonlaag en werden door een Europese Richtlijn verboden vanaf 1 januari 2001. 

HCFK’s. 
De CFK’s werden vervangen door de heel wat minder schadelijke HCFK’s zoals b.v. R-22. Hoewel deze koelmiddelen minder agressief zijn voor de omgeving, zijn ze toch nog schadelijk voor het milieu en de ozonlaag. In Europa is het sinds 1 januari 2002 verboden om airconditioners te produceren of te importeren die gebruik maken van deze koelmiddelen. Vanaf januari 2004 is dit ook uitgebreid naar airconditioning toestellen met warmtepompen. 

HFK’s. 
Dit is de nieuwe generatie van de koelmiddelen. Deze bieden goede koeleigenschappen en zijn schadeloos voor de ozonlaag. Deze koelmiddelen bevatten geen Chloor meer .De meest belangrijke zijn R407C, R410A en R134a. De eerste 2 worden meestal gebruikt in airconditioners en het laatste treft u meestal aan in koel en ijskasten. Alle MaxiCool airconditioners maken gebruik van R407C of R410A koelmiddel. 

Gelden deze regels overal in de wereld? 
Nee,de meeste HFK’s worden gebruikt in Europa, Japan en Australië. De rest van de wereld echter gebruikt nog altijd de milieu onvriendelijke HCFK’s. Airconditioners in b.v de USA, Zuid Amerika, Afrika en bijna geheel Azië zijn nog altijd gevuld met R-22 of andere HCFK’s. Ook de A-merken airconditioners die in Europa aan consumenten vertellen dat ze alleen apparatuur verkopen die milieu vriendelijk is doen dat in de rest van de wereld niet of nauwelijks. Het is namelijk duurder om een airconditioner te produceren die gebruikt maakt van HFK’s.

© 2011 - 2023 DEROIJ ALLROUND SERVICE | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel